Monday, March 16, 2009

Kaariholvit ja muhis helvetissä

Pari faktaa kaupungista..

"Portico" on Bolognan katukuvan hallitseva elementti. Menet mihin tahansa, kävelet kaariholvien alla. Sataa, paistaa, puskee rakeita.. ei haittaa, täällä voit aina kävellä katetulla kadulla. Ylhäältä päin kaupunki näyttääkin erikoiselta, koska näkyvissä on vain autotiet..


Bolognassa oli vielä joku aika sitten (en tiedä onko enää) voimassa laki, joka pakottaa rakentamaan myös kaariholvit tahtoessaan pykätä rakennuksen. Syy on hiukan hämärän peitossa kaikille. Mutta eräs syy, miksi nämä ylipäätään ovat olemassa on kiehtova.

Bolognan yliopisto on tunnetusti Euroopan vanhin lajissaan. Jo aikojen alusta täällä on luuhannut rutosti opiskelijoita. Ja mitä tekee kaupunki, joka yhtäkkiä alkaa täyttymään köyhistä, asunnottomista opiskelijaraukoista Euroopan eri kolkista? Tietenkin jatkaa talojaan sivuttaissuunnassa. Eli lisäosien idea oli synnyttää kämppiin ylimääräisiä huoneita vuokrattaviksi opiskelijoille.

Porico on lisätty jälkikäteen

Katettuja jalkakäytäviä on keskustan alueella yli 40 kilometriä. Eli käytännössä kaikkialla. Tänne se sopiikin kuin polvi ryökäleen nivusiin, koska keväällä sataa ja kesällä on helle. Hädin tuskin huomasin, että 12 ensimmäistä Bolognan päivääni satoi..





---------------------------------

Bolognan sydän on Piazza Maggiore. Suuri viihtyisä aukio, jossa sattuu ja tapahtuu. Paikkaa dominoi Basilica di San Petronio. Kirkko itsessään omaa hupaisan historian. Aikoinaan siitä piti tulla suurin ja mahtavin, ja vielä ristin muotoinen. Jossain vaiheessa Roomassa huolestuttiin ja rahapussukan nyörit meni kiinni. Bolognalaisilla ei rahaa omasta takaa ollut ja pytinki jäi pahasti kesken. Tällä hetkellä se on maailman 5. isoin kirkko (eli järkyttävän iso), mutta mainitusta syystä lopputulos on vähän hassu:

Marmoripäällyste loppuu puoliväliin

Mielenkiintoisempaa on kuitenkin mitä löytyy kirkon sisältä. Italiassa rakennusta pidetään yhtenä todennäköisimmistä paikoista mahdolliselle terrori-iskulle ja tästä syystä kaikki sisälle menijät syynätään. Miksi? No, koska sisällä on suuri maalaus, jossa demonit hotkivat suihinsa helvetin liekeissä palavaa Muhammedia.

Mr. Muhis on tuo heppu oikeella ylhäällä

Tasaisin väliajoin kuvasta kuulemma syntyy älämölöä ja mielenilmauksia. 2006 poliisit estivät viime tingassa koko Basilikan tuhoamisen. Idioottimaistahan tuo on, koska kuva on tehty 1400-luvulla ja kuvaa kohtausta Danten Jumalaisesta näytelmästä. Kaverihan poltti lähes kaikki helvetissä, joten yksi Muhammed ei siinä hirveästi painanut..

1 comment:

  1. Wau , onpas tosiaan kaaria , hyvä tietää, että siellä sateenvarjolla ei ole käyttöä, kaupunkikuva on mielenkiintoinen, odotan innolla
    sinne tuloani:)

    ReplyDelete